Sıfır Atık Projesi Hayata Geçiyor

2019 yılında Sıfır Atık Sistemi başlayacak. Sistemin hayata geçmesiyle Sıfır Atık Belgesi almak zorunlu olacak. Sistemin yönetmeliği görüşülmeye başlandı.

14 November 2018
Sıfır Atık Projesi Hayata Geçiyor Türkiye, çevre ve geri dönüşüm alanında büyük bir adım atmaya hazırlanıyor. 2019’da yılında hayata geçecek olan Sıfır Atık Sistemi’yle birlikte, atık oluşumunun önlenmesi, önlemenin mümkün olmaması durumunda atığın en aza indirilmesi, yeniden kullanıma öncelik verilmesi, kaynakların verimli kullanılması, atığın kaynağında ayrı toplanması, etkin toplama sisteminin kurulması ve atıkların geri dönüşümü/geri kazanımının sağlanması amaçlanıyor.

Sıfır Atık Uygulaması’nın hayata sağlıklı bir şekilde geçirilebilmesi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı önderliğinde uygulamaya konulacak yönetmelik için görüşmeler başladı. Hazırlanan taslakta belediyeler ile alışveriş merkezleri, organize sanayi bölgeleri, bin ve üzerinde çalışanı olan kamu kurum ve kuruluşları, 100'den fazla öğrencisi bulunan eğitim kurumları, 100 üzeri çalışanı olan iş yerleri, sanayi kuruluşları, 4 ve 5 yıldızlı oteller ile 50 ve üzeri yatak kapasitesine sahip sağlık kuruluşlarının 2019 yılı içerisinde Sıfır Atık Sistemi’ne geçmesi zorunlu kılınıyor. Bunun için de yönetmeliğe uygun olarak Sıfır Atık Belgesi alınması gerekecek.

Sıfır Atık Sistemi için hazırlanan yönetmelik taslağında, genel ilkeler, görev, yetki ve yükümlülüklerin yanı sıra Sıfır Atık Belgesi alınabilmesi için yerine getirilmesi gereken kriterler yer alıyor.

SIFIR ATIK YÖNETİMİNDE BAŞROL BELEDİYELERİN

Sıfır Atık Sistemi’nin uygulanmasında il ve ilçe belediyeleri, atıkların toplanması, toplatılması ve bunun için gerekli altyapının oluşturulmasından sorumlu olacak. Belediyelerde her 250 bin nüfusa bir adet olacak şekilde birinci sınıf atık getirme merkezi kurulacak.

Sistemde atıkların ayrı ayrı toplanıp biriktirilebilmesi için, 400 bin ve üzeri nüfusa sahip belediyelerde her 100 konut veya her 400 metrede, 100 bin-400 bin arası nüfusa sahip belediyelerde her 150 konut veya her 500 metrede, 100 bin ve altında nüfusa sahip belediyelerde ise her 200 konuta veya her 600 metrede biriktirme ekipmanı kurulacak.
Belediyeler, ayrıca atık camlar için cam kumbaraları, atık piller için pil kutuları sokaklara ve caddelere yerleştirecek. Geri kazanılabilir bu atıkların düzenli olarak toplanabilmesi için toplama günleri belirleyecek. Atık yönetimi hakkında halk bilgilendirilip, bilinçlendirilecek.

SİSTEMDE KONUTLARIN DURUMU

Konutlar, Atık Yönetimi ve geri kazanımı konusunda önemli bir yer tutuyor. Ancak konutlar için Sıfır Atık Belgesi düzenlenemeyecek. Cam, metal, kağıt, pil, plastik vs. bütün atıklar için konutlardan ayrı ayrı toplanarak sisteme kazandırılacak.

Sistemin kolayca işleyebilmesi için atıklar farklı renklere atanarak, geri dönüşümü kolaylaştırılacak. Poşet veya ekipmanlarda geri kazanılabilir atıklar için "mavi", kompostlanabilir atıklar için "kahverengi", cam atıkları için "yeşil" ve diğer atıklar için "gri" renk ekipman veya işaretleme kullanılacak.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum yaptığı açıklamada Sıfır Atık Projesi’nin önemine değindi. Çevre korunması, atıkların azaltılması hususunda çok önemli kazanımlar elde edileceğini söyleyen Bakan Kurum, Projenin ekonomik anlamda da Türkiye’ye çok şey katacağını söyledi. Dolayısıyla bütün belediyelere büyük bir görev düştüğünü hatırlatırken, projenin Türkiye çapında başarılı olmasının büyük katkı yapacağını sözlerine ekledi.



HABER İLE İLGİLİ YORUMLAR


henüz yorum yok

Öne Çıkan Konut Projeleri


Tüm Türkiye’de en çok tercih edilen konut projelerini burada bulabilirsiniz.

İstanbul, Beylikdüzü

Keleşoğlu Holding

395.000 - 792.000 TL

Detaylı bilgi istiyorum

İstanbul, Sancaktepe

Sur Yapı

385.000 - 837.000 TL

Detaylı bilgi istiyorum

Ankara, Etimesgut

Söğüt İnşaat

283.000 - 634.000 TL

Detaylı bilgi istiyorum

İstanbul, Sancaktepe

Halk GYO

490.000 - 888.000 TL

Detaylı bilgi istiyorum

İstanbul, Beylikdüzü

Mutlu inşaat

200.000 - 734.000 TL

Detaylı bilgi istiyorum

Konya, Meram

Torkam inşaat

315.000 - 1.000.000 TL

Detaylı bilgi istiyorum

İstanbul, Beylikdüzü

Gül Proje

253.470 - 903.119 TL

Detaylı bilgi istiyorum

İstanbul, Başakşehir

İntaya

595.000 - 998.000 TL

Detaylı bilgi istiyorum