- Kentsel Dönüşüm Haberleri
- Tekirdağ'da 90 binanın yıkımı sürüyor
Tekirdağ'da 90 binanın yıkımı sürüyor
Deprem tehlikesi açısından büyük risk taşıyan Tekirdağ'da dönüşüm çalışmaları hızlandı.
Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanlığı Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Dairesi Başkanlığı tarafından şehir genelinde 7 bin 740 hektarlık alanda afet riski taşıyan alanlar belirlendi. Mülkiyeti Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi'ne ait olan 90 binanın yıkım çalışmaları başladı.
Şehirde 7 okul için yıkım kararı alınırken 7 binadaki 23 okulun güçlendirme projeleri tamamlanıp ihaleye çıkarılması aşamasına geldiği ve 46 binadaki 28 okulunda güçlendirme projelerinin sürdüğü bilgisi paylaşıldı.
TEKİRDAĞ DEPREME HAZIR MI?
Sözcü'de yer alan habere göre, Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, geçtiğimiz günlerde Tekirdağ'da katıldığı bir panelde Marmara Denizi'ndeki olası büyük depremin Tekirdağ'da olacağını dile getirdi.
İnşaat Mühendisleri Odası Tekirdağ Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi İnşaat Mühendisi Nihat Çolak, olası büyük depremde Tekirdağ'da 100 kilometrelik bir alanda ciddi şekilde etkilenme olabileceğini belirterek, "Tabii akla gelen soru 'Tekirdağ depreme hazır mı?' sorusu. Bunu nasıl cevaplamak gerekir. Aslında önümüzde örnekler de var. Tekirdağ değil, Türkiye depreme hazır değil. Bunu en son 30 Ekim'de yaşadığımız İzmir depreminde gördük. Ne yazık ki ülkemizde deprem sadece olduğu zamanlar hatırlanan, daha sonra unutulan, depremle ilgili gerekli eylem, hazırlıklı çalışmaları yapılmayıp ertelenen bir olay olarak karşımıza çıkıyor. Tekirdağ'da olduğu gibi çevrelerinde de yapı stoku gibi herhangi bir çalışma olmadığını biliyoruz. Tabii ki bu süreçlere meslek odalarının katılmaması da bizim bilgi seviyemizde sınırlarımızı düşürüyor. Bunu da anlamış değiliz" ifadelerini kullandı.
Depreme karşı yapı stokunun, yapı envanterinin çıkarılması, yapı üretim süreçlerinde afet öncesi ve afet sonrası gibi çalışmalara meslek odalarının dahil da olacağı çözümler getirilmesi gerektiğinden bahseden Çolak, "Marmara'da ya da Tekirdağ'da oluşacak bir deprem yaklaşık 100 kilometre çapında birçok ilçeyi, Edirne merkez de dahil, Çorlu, Lüleburgaz ve bir çok yerleşimi ciddi şekilde etkileyecektir. Bu etkileşim yapınızın mühendislik hizmeti alıp almamasına göre, yapınızın bulunduğu zemin sınıfına göre ne yazık ki rant uğruna dere yatakları ve alüvyon zeminlerde açılan çarpık yapılaşma sonucu açılan yapılaşma sonucunda ciddi hasarlar oluşabilir. Bizim önemle burada üzerinde durduğumuz, kentlerde yapılaşmanın da, kent imar planlarının demokratik bir planlama süreci içerisinde, meslek odalarıyla birlikte, mimar, mühendis ve şehir plancılarının meslek odalarıyla birlikte ele alınması, yerleşimlerin buna göre değerlendirilmesi gerekmektedir" şeklinde konuştu.
HABER İLE İLGİLİ YORUMLAR
henüz yorum yok
GÜNDEM HABERLERİ
İstanbul'da 'kentsel' benzeri bir 'sanayi dönüşümü'ne ihtiyaç var
İstanbul’un sorunları arasında ‘trafik yoğunluğunun’ ilk sıralarda yer aldığına dikkat çeken İstanbu
03 July 2024
Kentsel dönüşümde yeni dönem: Yıkım kararı için tebligat yapılmayacak
Kentsel dönüşüm kapsamında yapılan yeni düzenlemeye göre, yıkımı yüzde 51 oy çokluğuyla kabul edilen