- İnşaat Sektörü Haberleri
- Türk çelik sektörü dünya ihracatında 6. sırada yer alıyor
Türk çelik sektörü dünya ihracatında 6. sırada yer alıyor
Türkiye inşaat malzemeleri sektöründe bu yıl dikkat çeken artışlar yaşandı.
Toplantıda bir konuşma gerçekleştiren Türkiye İMSAD Yönetim Kurulu Başkanı Tayfun Küçükoğlu, "Bu temel faktörlerin birincisi, pandemi etkisiyle ülkemizin artan coğrafi önemi ve ihracat kapasitemizin yükselmesi; ikincisi ise Covid-19 nedeniyle evde kalmamızla beraber yükselen yenileme talebi oldu. Yaşam ortamlarını iyileştirme, konforu geliştirme farkındalığı ve bilincindeki artış, ülkemizdeki talebi canlandırdı. Bu yenileme talebiyle beraber gelen canlılıkla 2020'yi üretimde yüzde 9,1'lik bir büyüme ile tamamlamıştık. 2021 yılını ise ihracatımızın da verdiği destekle yüzde 20 gibi bir büyüme ile tamamlayacağımızı düşünüyorum" ifadelerini kullandı.
YEŞİL MUTABAKAT SEKTÖRE NASIL YANSIYACAK?
Türkiye inşaat malzemeleri sanayisinin, bulunduğu coğrafyanın üretim üssü olma hedefine ulaşmak amacıyla orta ve uzun vadeli güçlü gelişim stratejilerine ihtiyacı olduğunu belirten Küçükoğlu, "Önümüzdeki süreçte en etkili ve kapsamlı planların başında, bizi çok güçlü şekilde etkisi altına alacak Yeşil Mutabakat geliyor. Dünyanın dengelerinin hızla ve büyük oranda değiştiği, rekabet koşullarının yeniden oluştuğu dönemde, Yeşil Mutabakat'ın ülkemiz ve sektörümüz açısından gündemin en önemli maddesi haline geldiğini görüyoruz. Bu zorunlu dönüşümlerin zamanında ve doğru anlaşılabilmesi kritik öneme sahip. Geleceğe hazırlanırken kritik faktörlere dikkat etmeli, sanayimizin önündeki aşılması gereken engellerle planlanması gereken konuları birlikte değerlendirmeliyiz" şeklinde konuştu.
33 MİLYON TON ÇELİK ÜRETİMİ
Söz konusu toplantıda bir konuşma gerçekleştiren Türkiye Çelik Üreticileri Derneği (TÇÜD) Genel Sekreteri Dr. Veysel Yayan, dünya çelik üretiminde yüzde 5,8 oranında artış görüldüğü bir dönemde ülkemizin çelik üretiminin yüzde 14,2 yükseldiği bilgisini paylaşarak, "Bu yılın performansına baktığımızda, dünya çelik üretimine kıyasla 3 misli civarında daha iyi durumdayız. 10 aylık dönemde, üretimde 33,3 milyon tona ulaştık, 2021 yılını 40 milyon ton civarında üretimle kapatabiliriz. Bu bizim için şimdiye kadarki en büyük üretim miktarı olacak" diye konuştu.
Türk çelik sektörünün dünyanın en büyük ihracatçıları arasında 6'ncı sırada yer aldığını belirten Yayan, "Diğer taraftan ithalatta da 6'ncı sıradayız. Burada bir terslik var. AB'de ithalat yüzde 13'e çıktığında, 'çelik gibi stratejik bir üründe kendi çeliğimizi kullanmalıyız' denilerek hemen koruma tedbirleri alınması yönünde çalışma başlatılıyor. Bizim de ülkemizin üretim kapasitesinin bulunduğu ürünlerde ithalatı sınırlayıcı bir yapıyı oluşturmamız lazım" şeklinde konuştu.
HABER İLE İLGİLİ YORUMLAR
henüz yorum yok
GÜNDEM HABERLERİ
Albayrak Beton, İsviçreli CSC sertifikalarını düzenlenen törenle teslim aldı
Metrolardan kamu binalarına, alt yapıdan eğitim kurumlarına ve nitelikli gayrimenkul projelerine kad
20 August 2024
İNŞAAT MALİYETLERİNDEKİ ARTIŞ ÖNGÖRÜLEMEZLİĞİ TETİKLİYOR
İnşaat maliyetlerindeki artışta özellikle dikkat çekmek istediğimiz konu işçilik maliyetlerindeki ar